Facebook Google+

Fűtés klímával

Manapság már a fűtés klímával könnyen elérhető hiszen minden klímaberendezés rendelkezik fűtési funkcióval, mely bizonyos hőmérsékletig temperáló/átmeneti megoldást nyújthat. De vigyázat, nem minden klímaberendezés alkalmas tartósan fűtésre és nem minden külső hőmérséklet esetén.

Kiegészítő fűtés klímával

Ha csak kiegészítő fűtésként számítanának a klímaberendezés fűtési funkciójára, akkor elegendő egy általános inverteres klímát választani, mely biztonsággal mínusz 5-7C fokig képes fűteni. Tudni kell azonban, hogy a klímák fűtési teljesítménye, annál kisebb minél jobban távolodik a kültéri hőmérséklet a nulla foktól, a klímák teljesítménye annál jobban csökken. Extrém hidegben, a nem arra tervezett klímaberendezések fűtési üzemben meghibásodhatnak, vagy akár tönkre is mehetnek.

Miről kell döntenünk, ha fűtés klímával megoldásra adjuk a fejünket? Fontos, hogy klíma vásárlás előtt döntsük el, milyen arányban és mínusz hány fokig számítanánk, megvásárolandó klímaberendezésünk fűtési funkciójára. Ez az adat szerepel minden berendezés adatlapján. A kifejezetten fűtésre is szánt klímák, egy sor speciális funkcióval és kiegészítő technikai megoldással is felszereltek, hogy akár mínusz 15- 30fokig is garantálni tudjuk a fűtési teljesítményüket.

A speciálisan fűtésre tervezett klímák jellemzői:

  • Képesek akár -15-30C fokig fűteni: nem csökken jelentősen a teljesítményük extrém hidegben sem.
  • Rendelkeznek temperáló funkcióval: a temperáló funkció azért fontos, mert a nem fűtésre szánt klímaberendezések távirányítóján általában csak +15-+16C minimum hőmérséklet állítható be, ez viszont egy temperáló fűtés esetén túl magas érték. Ez feleslegesen nagy minimálisan beállítható hőmérséklet, temperáláshoz általában elegendő +3-+8C fok.
  • Van csepptálca leolvasztásuk: a csepptálca leolvasztás azért fontos, mert fűtési üzemmódban, a kültéri egységben keletkezik kondenzvíz. Ez a kondenzvíz hideg időben, ráfagy a kültéri egység hőcserélőjére, amit a készülék meghatározott időnként leolvaszt. Ez a leolvadó kondenzvíz távozna a kültéri egységből, annak csepptálcáján keresztül. Nagyon hideg időben, azonban ez a leolvadó víz visszafagy a kültéri egységbe. A nem kifejezetten fűtésre szánt gépek esetében, ez visszafagyó víz eltöri a kültéri egység ventilátorát és szétfagyaszthatja annak hőcserélőjét
  • H-Tarifával üzemeltethetőek: mivel a Magyarországi áramszolgáltatók is elismerik ezeknek a fűtésre szánt klímák energiahatékonyságát, engedélyezték azt, hogy a hőszivattyúkhoz hasonlóan kedvezményes áron vásárolhassunk hozzá áramot.

Ha fűtésre alkalmas klímaberendezések érdeklik ide kattintson

Megosztás:
Share On Twitter
Share On Pinterest
Contact us