Facebook Google+

Teljesítmény számító

Klíma teljesítmény számító táblázatunkkal, egyszerűen meghatározhatja, hogy Önnek mekkora teljesítményű klímára van szüksége. A legtöbben 2,6-3,6kW teljesítményű klímát szereltetnek, mely általában lefedi a Budapesti lakások klímaszerelési igényeinek nagy részét. Ha ennél nagyobb klímára van szüksége, válassza ki klímáját ingatlanja légköbméter, vagy alapterület alapján. Ha alapterület alapján választana, táblázatunk normál azaz, 2.7 méteres belmagasságot feltételez.

 

Klímaberendezés
teljesítménye
Klimatizálható
légköbméter
Klimatizálható
alapterület
2,1kW  maximum 60m³  maximum 23m²
2,6kW  maximum 80m³ maximum 30m²
3,5kW   maximum 115m³ maximum 42m²
4,7kW   maximum 157m³ maximum 59m²
5,2kW   maximum 172m³ maximum 65m²
6,3kW  maximum 210m³ maximum 78m²
7,1kW  maximum 230m³ maximum 85m²
10kW   maximum 323m³ maximum 120m²
12,5kW  maximum 405m³ maximum 150m²

Táblázatunk normál hőszigetelésű ingatlanokra vonatkozik, normál üvegfelületekkel és D-NY tájolással.

Klímát választani, nem csak teljesítmény, hanem a felhasználás módja szerint is szükséges. Vannak, akik csak hűtési szezonban tartanak igény a klíma szolgáltatásaira, ebben az esetben ez a teljesítmény a mérvadó. De vannak olyan felhasználók is, akik a fűtési szezonban is számítanának megvásárolandó klímájukra, ebben az más szempontokat is számba kell venni vásárlás előtt. Többek között azt, hogy a klímaberendezés hány fokig képes fűtésre. A nem fűtésre tervezett berendezésekről elmondható, hogy nagyobb hidegben drasztikusan elvesztik fűtőteljesítményüket vagy akár tönkre is mehetnek.

Választási szempont lehet még, a beltéri egység típusa is.

A klímák beltéri egységei a következőek lehetnek:

Oldalfali beltéri egységek

midea-aurora-53kwLegáltalánosabb típus, többféle teljesítménytartományban, általában kis és közepes, 1,8kW és 7kW között minden teljesítményűek lehetnek. Lakóterekben ez a legelterjedtebb beltéri fajta azért is, mivel ezekbe van a legfejlettebb szűrési rendszer beépítve. Közös jellemzőjük az, hogy csak függőleges falfelületre lehet őket felszerelni, mert a kondenzvíz csak így tud távozni megfelelően. Emiatt sokszor nem lehet ezeket a beltériket, tetőterekbe felszerelni, mivel nem minden tetőtérben áll rendelkezésre megfelelő méretű függőleges falfelület.

Kazettás beltéri egységek

kazaettas-klima-belteriÁltalában gipszkarton álmennyezetbe vagy euroraszter álmennyezetbe építik be ezt a beltéri egység típus. A levegőt a középső rácsos, szűrővel ellátott részen szívják be. A légkifúvása négy oldalra történik, állátható szögű terelőlapátok segítségével. A készülék kondenzvíz szivattyúval ellátott, kisebb magasságokat a szivattyú segítségével át lehet hidalni. Ezzel a beltéri egység típussal gyakran találkozhatunk benzinkutakon, irodákban, vagy akár bankokban is. 2,5- és 15kW közötti teljesítménytartományban egyaránt rendelkezésre áll.

Parapet beltéri egységek

parapet-klimai

Parapet beltéri egységek lehetnek földre szerelt (állított), vagy mennyezetre szerelt kivitelűek. A levegőt alulról (hátulról) szívja be és felül (elől fújja ki) felszerelési pozíciótól függően. Az igényesebb kivitelű változatok fűtési üzemmódban, alul is fújják a levegőt, hogy lábunk hőérzete minél jobb legyen. Leggyakrabban ablak alá, oldalfalra szerelik fel, mint egy radiátort. Tetőterekben elterjedt az alkalmazása, ahol nem áll rendelkezésre függőleges falfelület egy normál oldalfali klíma felszereléséhez.

Légcsatornás beltéri egységek

legcsatrona-klima-belteriLégcsatornára illeszthető beltéri egységeket általában közületi hűtési/fűtési igények kiszolgálására alkalmaznak. Az egység hátsó felén szívja be a levegőt és elöl fújja ki. Állmennyez fölé építve szokásos szerelni, egy elszívó és egy befúvó ágat kiépítve. Az ágakon úgynevezett anomesztátok helyezkednek el, melyek vezetik be- illetve ki a levegőt a kondícionált térbe. Lakossági alkalmazás esetén a beltéri egység a padlástérben helyezkedik el, és a szobánként található egy elszívó és egy befújó anomesztát. Vezérlése fali, programozható távirányítóval történik.

Megosztás:
Share On Twitter
Share On Pinterest
Contact us