Facebook Google+

Klímatisztítás

Törődjön saját és családja egészségével, végeztesse el minden szezon előtt klímája karbantartását. A klímatisztítás és karbantartás nem csak egészsége védelme miatt fontos, hanem azért is mert Önnek kisebb villanyszámlája lesz egy jól karbantartott klímaberendezés üzemeltetésekor. A karbantartott klíma kevesebb áramot fogyaszt, valamint nem árasztja el környezetét kórokozókkal, vagy áporodott szaggal.

Klímatisztítás, karbantartás Budapesten:

1db tisztítás 6.990 Ft+áfa kiszállással együtt
2-3db tisztítás 11.990 Ft+áfa kiszállással együtt
4-5db tisztítás 4.990 Ft+áfa/db kiszállással együtt
6 klíma felett egyedi ár

Egyéb karbantartási, áraink:

Klíma gáztöltés 6.990Ft+áfa/db R410A, R407C – 9.990Ft+áfa/db R22
Klíma hiba megállapítása, kiszállással együtt 8.000 Ft+áfa

Egy aerobiológus szakember véleménye a klímatisztításról

A légkondicionáló berendezések rendszeres ellenőrzése és tisztítása egészségünk megóvása érdekében is fontos feladat. Az elszennyeződött vagy rosszul beállított készülék önmaga válik szennyezőforrássá, melynek révén nem csupán kellemetlen szag alakul ki, hanem légúti betegségek is jelentkezhetnek. A légkondicionáló berendezés számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket (l. a beltéri egységek hűtőbordáin és csepegtetőtálcáin megjelenő biofilmréteg). A biofilm vízi környezetben lévő felületen alakul ki, szerves és szervetlen anyagokból. Számos fajból álló közösségüket az általuk kiválasztott kocsonyás bevonat (EPS) tartja össze. Az EPS komoly védettséget biztosít a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben a beleágyazódott élőlények számára. Felületén a vízben lebegő szennyezőanyagokat megköti, melyek aztán beleépülnek. Az itt található élőlények általában ellenállóak a környezeti hatások változásaival szemben. A biofilmben élő és elpusztult mikroorganizmusok tömege található, benne többféle káros baktérium (Legionella, Actinomycetes, Blastobacter, Flavobacterium, Pseudomonas), gomba (Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma) és protozoa (Acanthamoeba, Vorticella) fordul elő. A fenti gombafajok pl. jól ismert allergének, melyek szénanáthát, asztmát, hiperszenzitív tüdőgulladást okozhatnak.

A legkomolyabb, klímaberendezéshez köthető megbetegedést, a sokszor végzetes kimenetelű légionáriusbetegséget a Legionella nemzetségbe tartozó baktériumok okozzák, melyek közűl leggyakoribb kórokozó faj a Legionella pneumophila. A Pontiac-lázat szintén e baktérium okozza, de eza megbetegedés enyhébb klinikai formában jelentkezik. A legionárius betegség kialakulásában csak akkor játszik szerepet a mesterséges szellőzés, ha a készülékben vizes aeroszol képződik. A légúti fertőzés legvalószínűbb módja a Legionellát vagy a Legionellával fertőzött amőbákat tartalmazó aeroszol méretű vízcseppek belélegzése. Ezeket a szennyezett csepptálca felett áramló levegő ragadhatja fel a vízből, vagy a beltéri egység ventilátora porlaszthatja a levegőbe. Az ultrahangos és porlasztásos párásító egységekkel (párásítókamrával) felszerelt légkondicionáló rendszerekben is előfordulhatnak, valamint a kondenzvíz összegyűjtésére szolgáló csepptálcákban és az elvezetésére szolgáló cseppvíz-vezetékekben, továbbá a cseppvíz-hálózat szerelvényeiben (szivattyúk tartálya, bűzelzáró szifonok). A párásítóval nem rendelkező légkondicionálók is terjeszthetik a kórokozót, ha a hűtést végző felületen lecsapódó és a kondenzációs-gyűjtőtálcán összegyűlő víz elvezetése nem megfelelő. Itt a pangó vízben megtelepedve elszaporodhatnak a legionellák, és a ventillátorok által létrehozott nagy légsebesség révén a légtérbe kerülhetnek. Kondenzvíz akkumuláció létrejöttének leggyakoribb módja a tálca vízelvezetésének rossz felépítése, hibás szerelése vagy nem megfelelő karbantartása.

 

Dr. Magyar Donát
aerobiológus (Ph.D.)
egészségügyi szakértő

Hányszor kell klímát tisztítani évente?

A klímatisztítás, a garancia megtartása mellett, egészségvédelmi és energiahatékonysági szempontok miatt is kiemelten fontos. Egyrészről a gyártók a garancia idő alatt, kötelező gyakorisággal írnak elő karbantartást, melyet szakképzett szerelő által vissza is igazoltatnak a garanciafüzetben. Egészségvédelmi szempontból Dr. Magyar Donát aerobiológus fentebb olvasható szakvéleményét elolvasva, világosan kiderül, hogy számos légúti megbetegedést is okozhat, egy nem rendszeresen karbantartott klímaberendezés. Energiahatékonysági szempontból a klímatisztítás hiányából fakadóan, az elkoszolódott szűrők és hőcserélők miatt, a légkondícionáló több áramot fogyaszt, ugyanakkor megnövekedett áramfelvétel mellett, kisebb teljesítmény is ad. Ezért a klímaberendezések karbantartása és tisztítása csak hűtésre használt klímák esetében egy, fűtésre is használt klímák esetében két alkalommal mindenképpen javasolt.

Elveszik a klíma garanciája, ha nem tisztítják évente?

A klíma gyártók a garanciaidő alatt, évenkénti kötelező klímakarbantartást írnak elő, melyet a készülék garanciafüzetében vissza is igazoltatnak. Ha a garanciaidő alatt a készülék elromlik, akkor a cserealkatrész biztosításának gyártó vagy importőr általi feltétele, hogy vezetve legyen a klíma karbantartási füzet. Mivel a karbantartás hiányából adódóan, olyan vissza nem fordítható alkatrész károsodások következhetnek be, melyek vissza nem fordíthatóak. Továbbá szerelői oldalról sem elvárható az, hogy egy olyan klímaberendezés ingyenes javítását és alkatrész ügyintézését/beszerezését várja el az ügyfél, mely a karbantartás hiánya miatt hibásodott meg.

Szükséges szűrőt cserélni klímatisztításkor?

A klíma karbantartáskor szükséges a klíma beltéri egységében található szűrőket tisztítani. Ekkor a szűrő felületén megtapadt szennyeződéseket mechanikus úton el kell távolítani, majd a szűrőt fertőtleníteni kell. De a fejlettebb klímaberendezésekben találhatóak Fotokatalitikus, Ion stb. elektromos tápellátású szűrőket, szigorúan tilos mosni, fertőtlenítő anyaggal permetezni. Ezeket portalanítani lehet csupán és élettartamuk általában megegyező a klíma élettartamával, cserélni nem szükséges őket. Más típusú szűrőbetéteket, mint az egyszerű mosható szűrőbetéteket mechanikai elhasználódásukat követően, általában 5-7 év után szükséges.

Kell gázt tölteni vagy cserélni klímatisztításkor?

A legfontosabb karbantartási metódus, a hűtőközeg mennyiségének (nyomásának) ellenőrzése mely a berendezés élettartamára és teljesítményére legmeghatározóbb hatással van. Mivel a hűtőközeg végzi, a berendezés kompresszorának hűtését is, nagyon fontos, hogy ne hiányozzon a rendszerből. Mivel a hűtőközeg igen nagy nyomással kering a rendszerben, a legkisebb tömítetlenség esetén is, szivárog a rendszerből. A berendezések 7-10m csövezési hosszhoz szükséges klíma gázzal gyárilag fel vannak töltve. Ha ennél kisebb csövezési hosszal van szerelve a készülék, akkor a minimális hűtőközeg szökést 1-2 évig teljesítménycsökkenés és meghibásodás nélkül elviseli a klíma. Ha viszont már a sarokcsapok és szabadon lévő rézcsövek felülete deresedik vagy fagy, akkor az egyértelmű jele a káros hűtőközeg hiánynak. Hűtőközeget cserélni nem kell mert egy szakszerűen üzembe helyezett klíma hűtőközege, nem fárad el, nem savasodik. A hűtőközeget mennyiségét ellenőrizni viszont minden karbantartáskor és tisztításkor szükséges, de utántölteni csak akkor ha hiányzik az előírt mennyiség.

Megosztás:
Share On Twitter
Share On Pinterest
Contact us